ACTA/RESUM ASSEMBLEA 28 OCTUBRE 2013

Lloc: Espai Jove  La Fontana

Assistents: 50 aprox.

Moderadors i torns de paraules: Cristina Cuní i Oriol Estefanell

Acta/Resum: Siscu Lucchetti

L’assemblea arrenca aproximadament a les 19,15 h. El Siscu  fa un resum de com s’ha preparat l’assemblea durant l’estiu. Explica que tant sols hi ha intervingut 5/6 persones del grup de treball de coordinació i que la convocatòria és un fidel reflex de tot el que aquest grup ha anat debatent i exposant en les diferents trobades al bar       .

Per això la convocatòria inclou tant un somer anàlisi de la situació de crisi en la qual és troba MR així com un resum del que ha estat la seva trajectòria. A continuació la convocatòria es pregunta “I ara què?” i avança les tres possibles sortides que a parer del grup de treball es poden prendre. El Siscu fa un resum d’aquestes tres possibles sortides:

  1. Continuació intentant corregir errors.
  2. Mantenir-nos en stand by per mantenir la “marca” esperant que el col·lectiu s’animi a treballar de nou

o, finalment,

  1. dissolució ordenada amb la redacció d’un manifest final. Demana que les intervencions se centrin en aquest hi ara què i que l’assemblea voti finalment quina de les tres opcions s’ha d’adoptar. Ell mateix es situa en la tercera opció: dissolució ordenada.

Les intervencions, doncs, es cenyeixen al guió preestablert. Absolutament totes, llevat de la ja indicada del Siscu i una altra del Quim  que és més partidari del stand by, giren al voltant de la primera opció: la continuïtat.

Els motius són bàsicament,

A) La greu situació del món de la cultura i en conseqüència del seus treballadors fa impossible prescindir d’un instrument de lluita com MR per molt que hi hagi coses a corregir.

B) MR és ja un actiu al qual molta gent es refereix quan es parla de cultura i no s’ha de deixar perdre. Es fa referència a la quantitat de twits i entrades sobre aquesta convocatòria rebudes a Twiter i Facebook.

C) Hi ha iniciatives en marxa que connecten amb el que MR fa o hauria de fer i s’han de recolzar. Explícitament, entre d’altres, es manifesten partidaris d’aquesta opció: Neus Puntí, Fito, Tito Lucchetti, José Luís Salinas, Marta Olivella, Jordi Martínez, Rafa Milán, Cristina Cuní, Carles Llàtzer, Pere Camps, Pep, Aritz, Lucci, Carles Gilabert, Manolo, Marta Bayer i Roser.

Per començar, Fito, de la Coordinadora de trabajadores i trabajadoras del espectàculo, que aplega diverses organitzacions com ALMA (guionistes), assoc. de músics, etc., ens informa i demana la nostra adhesió per a una acció que l’endemà mateix de l’assemblea s’ha de produir entregant al Parlament un document de totes aquestes organitzacions per a un IVA reduït. A part ens parla també d’un document de mobilització, preparat per aquesta mateixa Coordinadora per si ens el volem fer nostre.

S’enceta un viu debat sobre el tema de l’IVA. Hi ha partidaris de l’IVA reduït –sense fixar tant per cent- del IVA al 4% com el dels productes de primera necessitat i una altra part dels assistents que no volen parlar d’aquest tema perquè ens divideix o perquè no els interessa.

Les discrepàncies obren un parell de temes cabdals:

A) El de l’objectiu prioritari de MR.

B) El de la pròpia organització interna.

Jordi Martinez, un dels impulsors de MR, opina que MR s’ha allunyat massa dels objectius pels que va ser creada. S’ha centrat massa en temes identitaris –manifestos, etc- oblidant l’acció concreta i lligada sobretot als problemes del sector cultural. Ha deixat de ser un aglutinador i la gent s’ha anat apartant.

Rafa Milán pensa que ens ha perjudicat el sistema de funcionament intern, poc horitzontal. Hem d’aprendre a ser més pragmàtics i menys essencialistes. MR som tots i no hem de tenir por d’opinar lliurement sobre els temes que faci falta. És millor equivocar-se que ser inoperants. Qualsevol de nosaltres ha de ser capaç de fer-se portaveu del col·lectiu sense necessitat de ser “autoritzat”. Hem de poder conviure amb les discrepàncies dins del moviment. Encara que sigui sobre temes cabdals com ara l’IVA. Es pot defensar l’IVA reduït i el del 4%. No hem de tenir por d’assistir i si fa falta prendre decisions com a MR a qualsevol lloc on se’ns requereixi. En el mateix sentit, per evitar feines ferragoses d’organització, proposa que l’assemblea és reuneixi mensualment i sempre a la mateixa hora i lloc.

Roser. Ha estat mantenint twiter. Molta gent s’hi ha afegit i segueix interessada en MR. Està molt d’acord amb en el que s’ha dit fins ara. Es queixa que pel funcionament que no ha pogut ni demanar la dimissió del Sr. Wert. Parla també de la por. No ens hem atrevit a posar noms. Departament no: Ferran Mascarell, amb totes les lletres. Ella i d’altres (Neus Puntí) ens recorden que el sector cultural va més enllà del món de l’espectacle i que no estem arribat a tot arreu: biblioteques, sales d’art, etc.

Un altre tema recorrent en les intervencions és la necessitat absoluta de fer comprendre les nostres reivindicacions (IVA, etc.) a la població. Que no ens vegin com a uns privilegiats.

Aritz ens fa saber que la Federació d’Associacions de Veïns està treballant en l’organització d’una coordinació de totes les marees. Tothom està d’acord en que MR hi ha de ser present.

En Pere Camps i la majoria es pronuncien per passar a l’acció. En aquest sentit el Pere presentarà a l’assemblea del proper dilluns 4 de novembre, un escrit per a ser adreçat el 4 de desembre als partits amb representació al Parlament de Catalunya per tal que és pronunciïn i comprometin sobre el tema de l’IVA al 4% en els seus programes electorals (Europees, etc)

-S’aprova per majoria sense abstencions la continuïtat de MR. Tàcitament s’està també d’acord amb donar més llibertat i autonomia als possibles portaveus.

-S’aprova que l’Assemblea ordinària de MR es faci el primer dilluns de cada mes a les 19h. a l’Espai Jove La Fontana. Propera assemblea: Dilluns 4 de novembre de 2013.

-S’aprova donar suport i adherir-nos a l’acció de la Coordinadora de  Trabajadores i Trabajadoras de Espectáculo d’entrar demà el document sobre l’IVA reduït a Les Corts.

MareaRojaGi_14

2 pensaments sobre “ACTA/RESUM ASSEMBLEA 28 OCTUBRE 2013

  1. A DebatArts ens sentim plenament identificats amb MR per la coincidència evolutiva similar del moviment assambleari que compartim i als quals desitgem llarga vida malgrat la seva efectivitat tant sols pugui avaluar-se avui dia dins de l’àmbit virtual de les xarxes. Endavant les atxes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s